Дощі на заваді жнивам

0
167
жнива

Почався зернозбір у спеку. А ось тепер то дощить, то хмариться… Селянам не терпиться чекати випогодження – хліба дозріли. Та що поробиш…

-Поки негода, ми заготовляємо корми худобі, – розповідає керівник ТзОВ „Горуцьке” Петро Петришин. –Паралельно продаємо вирощені овочі. Наприклад, на завтрашній ранок готуємо 1 тонну капусти, кріп, петрушку, тож сьогодні я особисто та ще четверо сільських хлопців заготовляємо продукцію для трускавецьких замовників. Ось тут, у кабінеті, тримаю комплект робочого одягу. Завтра раннього ранку сам і повезу це все… А жінки вибирають огірки, копають моркву – теж на продаж.

Та повернемося до тваринництва. Нині в жодному іншому агроформуванні району не утримується стільки худоби, як у ТзОВ „Горуцьке”. Це підтверджують у районному управлінні агропромислового розвитку. Керівник господарства каже, що налічується 230 голів ВРХ, з яких 110 – дійні корови. А їх узимку треба годувати добре. Отож, триває заготівля сінажу. Та, на жаль, молодь на таку низькооплачувану роботу не поспішає. Іван Ганущак та два пенсіонери: Дмитро Малик і Василь Білокур – на заготівлі працюють механізаторами, Іван Ткач і Микола Косів на автомашинах відвозять вантаж із поля до ями, а ось комбайном, який подрібнює зелень, кермує Микола Андрійчик. „На ямі” – механізатор Василь Рафальонт і завідувач тваринницької ферми Володимир Даців. Скільки корму заготовлено, Петро Петришин сказати не може – великотоннажної ваги нема, кількість визначать згодом геометричними вимірами – уже тоді, коли яма заповниться. На природні трави розраховувати цього року не доводиться – вони після повені заболочені. Та й посіви потерпіли. Тільки ріпаку затопило 9 гектарів, а жита й вівса – по 8, гречки – 4, озимої пшениці – 33, ярої викосуміші – 3. Такі ось непередбачувані втрати…

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
wpDiscuz