Конкурс кулінарного мистецтва

0
302

Процес приготування їжі нині сприймається не як тяжка щоденна повинність, а радше як можливість реалізувати свій творчий потенціал. І це яскраво продемонстрували учасники вже другого районного конкурсу. Тематикою для цього своєрідного змагу організатори – райдержадміністрація, – обрали традиційну кухню Миколаївщини. Переможців визначали у двох номінаціях – кращі кухар і кондитер, перші із яких на домашнє завдання мали приготувати рибну чи м’ясну страву і холодну закуску, а другі – торт і десерт.

Конкурс проводився з метою відродження давніх традицій української кухні, підвищення культури обслуговування населення та підготовки закладів ресторанного господарства до обслуговування гостей та учасників фінального турніру чемпіонату Європи-2012. Відкриваючи захід, голова райдержадміністрації Ігор Пілка відзначив, що ресторани, кафе, бари є візитною карткою гостинності нашого району, у яких головний престиж – це широкий асортимент смачних страв, кулінарна майстерність, професійний рівень обслуговування клієнтів, інфраструктура сервісу. Голова районної ради Ольга Жила, вітаючи учасників, підкреслила старанність кулінарів і кухарів та побажала, щоби Миколаївщина славилася не лише цементом, але і смачною стравою, тим більше, що миколаївські пляцки від „Лігумінів” уже славляться на всю округу, а київецька „Вікторія” – весільними забавами.

Керівник управління економіки РДА Галина Скрипець повідомила, що на території району працює понад 55 підприємств ресторанного господарства (36 кафе, 8 кафе-барів, 2 ресторани, 3 буфети, 5 барів), 7 із яких представляють райспоживспілку, а решта – приватні підприємства. Вона також підкреслила, що захід проводиться з ініціативи головного управління економіки та промислової політики ОДА й оголосила учасників. Це – кращі заклади ресторанного господарства: миколаївські кафе – «Леокс» (Миколаївського СТ), «Млин» (ПП Мирослав Конечний), «Пельменна» (ПП Анна Гнатів), пісочненське кафе «Леокс» (Гірське СТ), роздільський ресторан (ПП Любов Давидович), київецький кафе-бар «Вікторія» (ПП Розалія Андрусяк), дроговизьке кафе «Максим» (ПП Віра Тимків). Серед кондитерів змагалися миколаївська кондитерка «Лігуміни» (ПП Оксана Пйочкевич), кондитер ресторану «Дністер» Василь Озоруб та кондитер ПП Марія Балишева.

Конкурсні смаколики оцінювало журі: Ігор Пілка (голова), Ольга Жила, Галина Скрипець, Марія Пазяк – начальник відділу доходів фінансового управління РДА, Ярослав Фацієвич – голова Миколаївської райспоживспілки, Віра Дупелич – начальник відділу з питань торгівлі та сфери послуг головного управління економіки та промислової політики Львівської ОДА. Кращого кухаря визначали за презентацією страви (смакові якості, гостинність, привабливість, сучасний стиль), а кращого кондитера – також за презентацією (новизна, апетитність, привабливість, сучасний стиль). Ще одним критерієм оцінювання був склад (гармонійність поєднання продуктів, практичність, легкість засвоювання).

Конкурсанти постаралися на славу і підготували чимало смаколиків національної кухні, набагато більше від обов’язкової програми. Зокрема, пісочненський „Леокс” вразив запеченим поросям, м’ясними „їжачками”, „Максим” подав крученики і фаршировану щуку, Розділ зацікавив філейкою із вишневим соусом, фаршированою рибою і м’ясною “тарілкою”, Київець здивував естетикою оформлення і багатим асортиментом – товстолоб запечений і фарширований, запечена шия, гарячий салат, печінка у шпондері і, навіть, смачненький десерт, „Пельменна” зготувала салат „Гурман”, запечену свинину у горіховій скоринці з винно-вершковим соусом, „Млин” мав голубці з печі, українські ковбаски, презентував хліб власної випічки і квашене асорті власного виробництва, миколаївський „Леокс” подав різні види риби – форель, фарширований короп, м’ясні блюда „козеріг” і „кораловий риф”. Не менш привабливими і вишуканими були кондитерські вироби: романтичну зустріч оформив ресторан „Дністер” із тортом „Чарівне серце”, бананами в шоколаді і десертом „Сиркова насолода”; „Весільний торт” і солодкі „Лебеді” подала кондитер Балишева; „Лігуміни” привабили найперше оформленням святкового торта у національних традиціях (маки, ромашки і волошки на вишиваному рушнику), а також фруктовою корзинкою, запеченим яблуком із маком, медовими тістечками і булочками з маком і родзинками, які випікають щодня.

Підбивши підсумки серед кухарів, журі І місце віддало роздільському ресторану, ІІ – київецька «Вікторія», ІІІ – пісочненське кафе «Леокс». Серед кондитерів кращими були миколаївські «Лігуміни» і ресторан «Дністер», а ІІІ місце – кондитер Марія Балишева. Усім учасникам вручили цінні призи і грамоти.

Насамкінець, гостя з області Віра Дупелич відзначила дотримання конкурсантами саме українських традицій, чим Миколаївщина відрізняється від інших районів, які демонструють більше європейську кухню, і запропонувала наступного разу віднайти хоча б по одному забутому давньому рецепту із кожного села… Смачного!

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
wpDiscuz